Fejlődés főbb állomásai

March 4, 2011

1992-ben megalakult a CBA

1995-ben Budapesten, a Gyöngysor utcában 2000 m2-es raktár megvásárlása.

1996-ban a beszerzési társulásból dinamikus nyitás a kereskedelmi lánc erősítése felé. A raktár megvásárlásával és működtetésével nyílt először lehetőség arra, hogy a boltok raktározási kapacitását meghaladó árumennyiséget lehessen beszerezni. Ezzel a mennyiségi árubeszerzéssel, valamint a beszállítók akciós időszakaiban történő bevásárlásokkal, a fogyasztói árak jelentősen mérséklődtek.

1998-ban Budapesten, a Nándorfejérvári úton 5 szintes, 18.000 m2-es raktár és a hozzá tartozó különálló irodaház megvásárlása, Gyöngysor utcai raktár értékesítése. A folyamatosan növekvő üzletszámmal az értékesítés volumene is megtöbbszöröződött, a raktárkapacitás növelésére szükség volt.

1998-tól vidéki regionális központok létesítése, működtetése. Cél az országos lefedettség elérése. A CBA az első években a főváros területén működtetett üzleteket. Pár esztendő után a lakosság szélesebb ellátását kívánta megvalósítani, egyre több vidéki tag csatlakozott üzletével. A '98-as évre a fővároson kívül működtetett üzletek száma már meghaladta az összes CBA bolt 80%-át. Az országossá nőtt CBA budapesti központból történő irányítása a nagyobb távolságok miatt nehézségekbe ütközött, ezért szükségessé vált a vidéki regionális központok felállítása.

2000-ben kapcsolatfelvétel a németországi EDEKA Kereskedelmi Szövetséggel, mely Európa egyik legnagyobb kereskedelmi szövetsége. A hálózat jelentős mérföldköve volt az Európa egyik legmeghatározóbb élelmiszer-kiskereskedelmi hálózatával, a németországi EDEKA Szövetséggel való kapcsolatfelvétel, mely jelentősen segíti a nemzetközi terjeszkedésben.

2001-ben a horvátországi régió csatlakozásával elindult a CBA nemzetközi története.

2002. Budapest vonzáskörzetéhez tartozó Alsónémediben megkezdődtek a CBA Logisztikai Központ és Agrár Ipari Park munkálatainak előkészítése.

2005-ben elkészült az Alsónémedi Logisztikai Központ. Ebben az esztendőben a CBA franchise rendszerré alakult át.