Cégünkről

February 17, 2014

A vállalkozás története


A Delikát Kft. 1991. december 30-án létrehozott Társasági szerződéssel jött létre, működését 1992. szeptember 1-jén kezdte meg. A vállalat fő tevékenysége élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem. A tulajdonosai egy három szervezeti egységből álló vállalatcsoportot üzemeltetnek, a Delikát Kft.-t, a Kismegyer-Delikát Kft.-t, valamint a Választék Csemege Kft.-t. A társaság egyidejűleg az egyik hazai élelmiszerlánc, a CBA Kereskedelmi Kft. nyugat-magyarországi régiós központjaként is funkciónál. A 18 boltot és 1 raktárt működtetnek a tulajdonosok. 

A Delikát Kft. tulajdonosa ügyvezetőként állandóan részt vesz a társaság operatív működésében. Rajta kívül két fia is  jelentős szerepet kap az irányításban, folyamatosan figyelemmel kísérik a boltvezetők munkáját, irányítják az alkalmazottakat, és tárgyalásokat folytatnak a partnerekkel, beszállítókkal, valamint tartják a kapcsolatot a CBA Kereskedelmi Kft. vezetőivel. A feladatok hatékonyabb elvégzése céljából a vállalat fejlett informatikai rendszerrel, programokkal rendelkezik. A szervezet központja Abdán található.

A Delikát Kft. vezetője az élelmiszer-kereskedelem területén nagy tapasztalattal rendelkezik, hisz 1957 óta a kiskereskedelemben tevékenykedik. 1987-ben úgynevezett szerződéses üzemeltetésű élelmiszerboltot nyitott Abdán, azóta egyéni vállalkozóként dolgozik. A Delikát Kft. igazgatója második üzletét Győrben nyitotta meg, majd a növekedés további fázisaként a következő években Mosonmagyaróváron vásárolt meg két üzlet határozatlan időre szóló bérleti jogát. Ezt követően 1989-ben a Kft. vezetőjének fia szintén két bolt bérleti jogát szerezte meg Győrben. Az üzletek számának és forgalmának növekedése miatt 1992-ben nagymértékű változás állt be: megalakult a Delikát Kft. A vállalat dinamikus növekedése az alapítás után tovább folytatódott.   A Delikát Kft. 1998-ban társult a CBA kereskedelmi lánchoz, melynek következtében nem csupán tagja lett a láncnak, hanem üzleti siker reményében egyik tulajdonosává is vált. Ezzel a lépéssel folyamatosan javult a vállalat piaci ereje, az alkupozíciója erősebbé vált.

Az abdai társaság fontos szerepet kapott a CBA Kereskedelmi Kft.-től, mert az a csatlakozása időpontjában alakította ki régiós központjait. Így vált a Delikát Kft. a nyugat-magyarországi régió egyikévé. Ez azt jelenti, hogy a Delikát Kft. nem csupán átlagos tagi szerepet tölt be, hanem speciális feladatok ellátására is köteles. Ennek érdekében a tulajdonosok elkezdték a CBA franchise jogok értékesítését a vállalat vonzáskörzetében. Így rövid időn belül jelentős számú üzlettel nőtt a hazai CBA hálózat. Az idők során a Delikát Kft.-n keresztül a CBA beszerzési és értékesítési társuláshoz csatlakozók száma dinamikusan nőtt, előfordult, hogy több üzlettel rendelkező kisebb társaság kívánt belépni, míg a kilépők száma alacsony. Jelenleg a Delikát Kft.-hez, illetve azon keresztül a CBA lánchoz 15 magánszemély, illetve társaság tartozik, 22 üzlettel. A Delikát Kft. méretének, teljesítményének köszönhetően négy boltjával kiérdemelte a CBA minőségi kategóriáját, a Príma címet.

A vállalat saját, valamint a régi és az újonnan csatlakozott boltok hatékony kiszolgálásának érdekében, továbbá az egyéb kiskereskedelmi egységek felé történő nyitási szándék miatt kialakította és folyamatosan fejleszti a nagykereskedelmi tevékenységét. A vezetőség a regionális központi szerep ellátása érdekében Győrben raktárt üzemeltet, Kismegyer-Delikát Kft. néven, melynek tevékenysége szintén élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem; működését 2003 májusában kezdte meg. Az évek során a dinamikus fejlődésnek köszönhetően már ez a vállalat is bővült üzletekkel, kiskereskedelmi tevékenység végzése céljából. A régiós raktáraknak fontos szerepe van, hisz a CBA központból kapott árukat itt raktározzák, valamint a vállalathoz tartozó boltokat, társult tagokat, illetve a CÉL üzleteket innen látják el áruval. Ezen kívül természetesen a lánchoz tartozó üzletek a központi raktárból, Alsónémediből is beszerezhetik a kívánt árukat, illetve a mindennapi fogyasztási cikkek területén van lehetőségük más szállítókkal – például helyi termelőkkel - is létesíteni vevő-beszállító partnerkapcsolatot.

A vállalkozás növekedésének következő lépcsőfokának tekinthetjük, hogy a vezetők 2010-ben újabb szervezeti egységet hoztak létre - szintén abdai központtal - a Választék Csemege Kft.-t, mely négy élelmiszer jellegű vegyes kereskedelemmel foglalkozó boltot üzemeltet.

A vállalat sikeres működéséhez fontos, hogy a vezetők állandóan figyelemmel kísérjék a változó igényeket,  az alkalmazottakkal együttműködve, megfelelően reagáljanak a piaci változásokra, a vásárlók megelégedésére.